LiveZilla Live Help
 
Начало »Карта на сайта »Контакти »
Connect to your Facebook Account
Забравена парола » Регистрация »
 
 

Съвети

 


Как да си изберем LCD телевизор. Практични съвети.

автор: инж. Мартин Атанасов


Практични съвети при избора на нов телевизорИзборът на нов LCD телевизор е предизвикателство за повечето потребители. Мнозина прибягват до съветите на приятел или познат, който се интересува от техника, а не малко потребители дори правят една от най-големите грешки - доверяват се на консултанта в магазина.

В действителност изборът на LCD телевизор може да бъде направен за секунди, стига да знаете какво точно да гледате и какво точно искате. Ето какво трябва да знаете, за да изберете вашия нов телевизор:

1. Размер. Всеки иска да се сдобие с възможно най-големия телевизор, но това често ще се окаже грешка. Разстоянието, от което ще гледате телевизия, е от ключово значение за определяне на размера на дисплея. Правило за традиционната телевизия (аналоговата) гласи, че коректната дистанция се определя като умножим диагонала на дисплея по 2.5, като не забравяте да конвертирате получения резултат от инчове в сантиметри. Например 46-инчов телевизор може да гледате най-добре от разстояние поне 2.92 м. Когато обаче телевизията, която ще гледаме е цифрова и по специално HD, умножаваме по 2. Така примерно 60 инчов телевизор е добре да бъде гледан от 3 метра. Ако го гледате от по-голяма дистанция твърде вероятно е да не успеете да възприемете всички детайли и обекти от предаваната картина. Не трябва да се притеснявате за вредни последствия за очите ви, тъй като специално LED телевизорите не съдържат вредни метали и не греят. 


2. Резолюция.
Макар че вече на пазара трудно ще намерите LCD телевизор, който да не е с Full HD резолюция, тя все още се използва за класически търговски трик. Ако приемем, че сте се спрели на 37-инчов телевизор, който ще гледате от около 230 см, ще ви е много трудно да направите разлика между HD 720p и HD 1080p изображение, независимо дали източникът е HD телевизия (повечето излъчват 720р) или Blu-ray диск (винаги 1080р). Full HD резолюцията (1920х1080) e полезна при по-големите дисплеи (над 40 инча), тъй като така пикселите ще са повече и изображението ще изглежда добре и от по-малки разстояния, но стига и записът да е качествен. Накратко, резолюцията не трябва да е основен критерий за избор на телевизор, както ще се опитат да ви изтъкнат в магазина.


3. 3D. Все повече модели предлагат екстрата 3D видео. Основното което трябва да знаете при избора ни за 3D телевизор, е че разликата между обектите в картината, или по друг начин казано дълбочина и изпъкналостта са толкова по-големи, колкото е и големината на екрана. Т.е. при 60 инчов 3D телевизор ефекта ще е в пъти по-добър от 32 инчов 3D телевизор.
Тряба също така да знаете, че към момента се ползват две основни технологии за постигане на 3D картина. Пасивна и активна технология.
Пасивната технология постига обемното изображение за сметка на резолюцията. При Full HD картина, в момента в който включите 3D режима, картината от 1080 реда намаля на 540 видими. Така 540 реда се поляризират и стават видими, посредством пасивни очила, за едното око, а другите 540 - за другото. Предимството на тази технология, е че не е задължително телевизора да е 100Hz, за да се постигне 3D, както при активната технология.
Активната технология работи на принципа на редуването на кадрите за ляво и съответно за дясно око. Очилата правят безжична връзка с телевизора, като той им диктува, кога да прекъснат картината за лявото и кога за дясното око. Изискването тук е телевизора да е минимум 100Hz, за да се получат 50 кадъра за едното и 50 кадъра за другото око. Знаете, че на човешкото око са му необходими 24 кадъра в секунди, за да се получи плавна картина. При 100 Hz обаче се създава предпоставка 3D картината при по-динамичните сцени да се замаже или леко да насече. Затова хубавите 3D телевизори поддържат функцията 200Hz.
Тук е момента да отбележим, че телевизорите Sharp Aquos 3D QUATTRON постигат най-близка до реалността 3D картина, заради жълтия основен цвят. С негова помощ възпроизведимите цветови нюанси се увеличава с 33%, като най-сложния цвят - човешката кожа - при Quattron се пресъздава най-точно и най-реално.
 

4. Контраст и времезакъснение. Още един момент, който производители и продавачите целенасочено са направили максимално объркващ. Характеристиките на един телевизор ще показват, че той е с отношение на контраста 2 000 000:1, а тези на друг ще показват, че неговата система за реален контраст му позволява да постигане 50 000:1. Трябва да знаете, че големите стойностти показват динамичния контраст, докато истинския в повечето случаи се премълчава. При навлизането на LED технологията обаче нивата на контраст при матриците стигна своя връх, така че тази характеристика не е вече сред водещите избора Ви. Същата е ситуацията и с ms. Днес при всички технологии за панели на различните производители скоростта за време реакция на пикселите е максимално бърза и не се забелязват различия при отделните модели.


5. Други екстри. Днес все повече модели разполагат и с редица допълнителни екстри. Например интернет съвместимост и други. Напълно естествено е да се изкушите от подобен телевизор, но се замислете. Колко често ще използвате интернет с него? Оправдава ли малко по-високата си цена? Друг пример е наличието на Скайп приложение, смарт интерактив възможности, гласови команди и др. Тук тези екстри са на принципа, колкото повече толкова по-добре, но Вие сами ще си прецените, кои от тях си струват и кои оправдават разликата в цената.

6. Тунери. Днес всички модели които се предлагат поддържат цифрови тунери за ефирна и кабелна телевизия DVB-T и DVB-C.  Топ моделите предлагат дори и цифрови тунери DVB-S, DVB-S2 за сателитна телевизия. Трябва да се отбележи, че ефирната цифрова телевизия излъчвана в България ползва MPEG-4 кодиране на сигнала и е възможно някои стари модели телевизори да не са съвместими, въпреки че имат ефирен цифров тунер DVB-T. Кодирането на сигнала в MPEG-4 дава възможност за пренос на картина с HD качество.

7. Портове. Повечето телевизори разполагат с цяла армада от различни портове. Задължителни са поне 2 или 3 HDMI порта, USB, VGA, Scart и аудио изходи аналогови и цифрови. Така ще може да включвате, както бъдещите си технологични джаджи, така и по-старите. Все пак телевизорът е центърът на мултимедията в дома и трябва да е подготвен за всякакви устройства.


8. Проучване/митове. В ерата на интернет всеки ще потърси информация и в глобалната мрежа. Това е препоръчително, но също така не приемайте написаните данни и мнения за избраните от вас телевизори като безпристрастни. Извлечете от тях само това, което ви интересува от поне 3-4 ревюта, за да прецените дали действително дадената функция на телевизора е добра или лоша. След това не пропускайте и разходка из различните магазини за реален оглед на избраните модели и качеството на картината което предлагат. Дори и да планирате да спестите някой лев при поръчката на телевизора от интернет магазин, добре е да сте го видяли на живо поне веднъж.


9. В магазина. Вече сте в магазина и сте се спрели на поне един телевизор. Поискайте от консултанта да ви демонстрира различните настройки на модела и настройте избраните телевизори по ваш вкус. Едва след това сравнете картината помежду им. Ако е възможно включете Blu-ray/DVD плеър с донесен от вас филм, с чието качество сте добре запознати. Телевизорите в магазините използват един общ източник и много разклонения, което винаги влошава картината. Когато е свързан директно с източника, ще може да видите на какво действително е способен. Не пропускайте да проверите и за изгорели пиксели, тъй като те не се покриват от гаранцията, а веднъж открити ще ви се набиват постоянно на очи. Изгорелите пиксели могат да светят постоянно или изобщо да не светят, когато телевизорът е включен.

И накрая, добре е да почерпите за новата придобивка.
 За контакти и помощ
Отдел продажби :Тел: 0887 411 400 или Тел: 0886 424 404 Email: sales@isu.bg


Централен сервиз :Тел: 0885 908 761 или Тел: 0885 908 762 Email: interservice@isu.bg


Интермаркет във Facebook
Категории
» Всички промоции
» Нови продукти
» Черна техника
» Бяла техника
» Друга техника
» Разпродажба
» Аксесоари
Онлайн магазин
» Съвети
» Защо точно Sharp телевизори?
» Как да поръчам
» Онлайн гаранция
» Плащане
» Доставка
» Отказ от покупка
» Технически речник
» Условия за ползване
» Използване на Бисквитки
» Декларация за защита на личните данни
Интерсервиз Узунови АД
» За нас
» Новини
» Магазини
» Гаранции
» Рег. гаранция
» Официални сервизи
» Инструкции за употреба
» Декларации за съответствие
» Контакти
© 2007 - 2024 ИСУ АД
Всички права са запазени от Интерсервиз Узунови АД.
www.sharpbg.com
nerasoft v3.0.9.1


www.isu.bg
www.intermarket.bg
www.fagor.bg
www.jata.bg
www.elicabg.com
www.silverline.bg
Платете с карта, вашата покупка на нов LED и LCD телевизор SharpПлатете с карта, вашата покупка на нов LED и LCD телевизор SharpПлатете с карта, вашата покупка на нов LED и LCD телевизор SharpПлатете с карта, вашата покупка на нов LED и LCD телевизор SharpПлатете с карта, вашата покупка на нов LED и LCD телевизор SharpПлатете с карта, вашата покупка на нов LED и LCD телевизор SharpПлатете с карта, вашата покупка на нов LED и LCD телевизор Sharp